RESEPI KEJAYAAN BRAHIM’S
Pada 64 tahun yang
lepas, seorang bayi telah dilahirkan di Pulau Pinang dan diberikan nama oleh
ibu bapanya sebagai Ibrahim bin Ahmad Badawi. Kini, beliau merupakan seorang
pakar makanan berteknologi tinggi yang terkenal di negara ini. Pasti rata-rata
rakyat Malaysia kenal dengan jenama Brahim’s. Itulah pengasas bagi jenama produk
makanan Brahim’s iaitu Datuk Haji Ibrahim bin Haji Ahmad Badawi. Beliau juga
merupakan abang kepada mantan Perdana Menteri Malaysia yang ke-5 iaitu Yang
Berbahagia Tun Abdullah bin Haji Ahmad Badawi.
Beliau yang berkelulusan
Ijazah Sarjana Sains dari Louisiana State University adalah merupakan seorang pensyarah
di dalam bidang teknologi makanan di sebuah universiti. Kemudian beliau
menjadi pakar perundingan makanan yang berasaskan pertanian dan membuat penyelidikan
bersama-sama dengan usahawan dan juga pakar pemakanan di Jepun iaitu Encik Tatsunobu Abe. Seterusnya pada tahun 1986
jenama Brahim’s telah diwujudkan dan pada tahun 1988 jenama ini telah
diperkenalkan secara rasminya di negara ini melalui syarikat Dewina Food
Industries Sdn Bhd.
Di awal penubuhan
syarikat tersebut, ia lebih dikenali sebagai pembekal makanan halal kepada
pihak ketenteraan di Malaysia dan juga pihak ketenteraan di serantau negara
Asia. Jenama Brahim’s juga telah membekalkan makanan ketenteraan kepada pihak
tentera Amerika Syarikat dan juga kepada Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu. Sebab
utama jenama Brahim’s menjadi pilihan utama adalah kerana ciri-ciri pembungkusan
teknologi tinggi bagi produk makanan yang dikeluarkan oleh syarikat beliau. Kemudian
Brahim’s secara beransur-ansur memantapkan pasaran secara komersil pada sekitar
tahun 1990-an bagi mengukuhkan lagi jenama Brahim’s bagi pasaran di Malaysia.
Berkat kesabaran serta
semangat yang kuat Datuk Haji Ibrahim bin Haji Ahmad Badawi sewaktu menghadapi
arus kegawatan ekonomi pada tahun 1998 telah mengukuhkan lagi jenama Brahim’s
di Malaysia. Tanpa mengenal erti kekalahan, beliau membuat keputusan untuk
meningkatkan kapasiti pengeluaran bagi memenuhi permintaan yang semakin
meningkat. Ini kerana sewaktu era kegawatan ekonomi di Malaysia pada tahun 1998,
trend pemakanan telah bertukar arus yang
mana memilihan pemakanan rakyat Malaysia pada ketika itu lebih mahukan sesuatu
yang mudah, cepat dan sedap bagi penyediaan makanan seisi keluarga. Apa yang
pasti, jenama Brahim’s telah mendapat tempat di hati rakyat Malaysia pada
ketika itu. Tanpa makanan dan minuman yang terbaik tidak mungkin jenama Brahim’s
mampu menyediakan makanan bagi angkasawan pertama di negara ini iaitu Datuk
Sheikh Muszaphar Shukor kerana keyakinan beliau terhadap produk Brahim’s yang
mampu bertahan lama ketika berada di angkasa lepas.
Datuk Haji Ibrahim bin
Haji Ahmad Badawi bukan sahaja merupakan ikon produk makanan terbuka di negara
ini. Beliau juga turut memegang jawatan-jawatan yang penting di dalam
organisasi yang terkenal. Antara jawatan yang disandang oleh beliau ialah:
1.
Wakil negara untuk Rangkaian Serantau UNESCO bagi Sains
Asas;
2.
Setiausaha Agung ASEAN Persekutuan bagi Industri Pemprosesan
Makanan
3.
Ahli Lembaga Pengarah SIRIM; dan
4.
Ahli Lembaga Pengarah Majlis Persatuan Mikrobiologi
Malaysia dan Institut Teknologi Makanan Malaysia.
Pelbagai lagi jawatan
utama yang disandang oleh Datuk Haji Ibrahim bin
Haji Ahmad Badawi kerana kepakaran beliau di dalam teknologi makanan. Malahan,
syarikat yang menggunakan jenama Brahim's kini merupakan antara pengeluar
produk makanan tempatan segera utama di negara ini. Jenama kebanggaan Malaysia iaitu
Brahim's kini boleh didapati di pasaran seluruh Asia dan Eropah. Mengikut rekod
oleh syarikat Brahim’s, hampir 1 juta pek produk jenama Brahim’s dikeluarkan
setiap bulan.
Antara strategi utama
yang diketengahkan oleh Datuk Haji Ibrahim bin Haji Ahmad Badawi ialah
mempromosikan produk yang pasti serta dijamin kesedapannya. Sehubungan dengan
itu, Brahim's mempertaruhkan beberapa resipi masakan tradisional tempatan
seperti kurma ayam, kari ayam, rendang, sambal tumis sehingga kepada beberapa
jenis nasi seperti nasi beriani dan nasi goreng. Kini jenama Brahim’s sebagai
makanan tempatan mampu dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia yang mengembara ke
serata dunia.
Datuk Haji Ibrahim bin
Haji Ahmad Badawi tidak pernah merasa selesa dengan kedudukan dan kejayaan yang
dikecapi oleh beliau. Beliau sentiasa menerokai teknologi terkini bagi
memastikan kualiti rasa serta tekstur makanan yang dihasilkan oleh Brahim’s terjamin
setiap masa. Ini diakui oleh Datuk Haji Ibrahim bin Haji Ahmad Badawi bahawa
penyelidikan dan pembangunan yang berterusan adalah merupakan antara 'resipi' kejayaan
jenama Brahim's sejak 26 tahun dahulu sehingga kini.
Kejayaan syarikat
beliau yang mampu mengawetkan makanan tradisional tanpa menggunakan bahan
pengawet serta tidak mengubah teksturnya adalah merupakan kerana produk makanan
Brahim’s perlu melalui proses penyelidikan serta pembangunan yang terperinci.
Proses tersebut telah dimulakan semenjak tahun 2004. Namun beliau menegaskan bahawa
proses tersebut tidaklah semudah yang disangka. Berkat usaha dan kesabaran Datuk
Haji Ibrahim bin Haji Ahmad Badawi, maka wujudlah sebuah kilang serta makmal
khas yang mempunyai pelbagai peralatan teknologi tinggi bagi tujuan ujian untuk
menghasilkan produk makanan sebenar.
Penerima Anugerah
Kecemerlangan Produk daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri
(MITI) ini turut menjamin produk yang dihasilkan daripada jenama Brahim’s adalah
100 peratus asli. Datuk Haji Ibrahim bin Haji Ahmad Badaw juga tidak
lokek untuk membelanjakan sejumlah besar peruntukan bagi pembangunan produk
yang bakal dikomersialkan. Sesuatu produk makanan
yang bakal dikomersialkan, ia perlu melalui proses dan ujian yang dijalankan di
kilang yang bertempat di Bandar Baru Bangi, Selangor.
Brahim's
telah melancarkan produk barunya pada 27 Mei 2011 yang lepas di Pusat Dagangan
Dunia Putra (PWTC). Brahim’s telah mengeluarkan sebanyak lima (5) sos segera
yang baru iaitu Pes Nasi
Tomato, Sos Percik, Sos Tiga Rasa, Pes Tandoori dan Pes Nasi Briyani melalui
Kempen Belilah Barangan Buatan Malaysia. Dengan pengeluaran sos tersebut, ia
sekali gus melengkapkan produk yang sedia ada Brahim’s kepada 43 jenis sos di
pasaran di Malaysia.
Datuk Haji Ibrahim bin
Haji Ahmad Badawi memaklumkan bahawa kejayaan produk Brahim’s yang telah
berjaya dikenali di serata dunia bukanlah sesuatu pekara yang mudah untuk
dikecapi. Ia merupakan sebuah perjalanan yang memakan masa yang lama melalui
kekuatan minda dan jiwa, kesabaran, sifat inovasi dan tidak mengenal erti
kekalahan oleh beliau. Kini, beliau mampu untuk berbangga dan bersyukur pada
Allah S.W.T kerana produk Brahim's yang dicipta oleh beliau untuk mempromosikan
makanan Malaysia dengan kualiti bertaraf antarabangsa telah berjaya di
peringkat dunia juga telah dinikmati oleh sebahagian besar jemaah haji Malaysia
kerana piawaian standard halal syarikatnya. Produk Brahim’s juga turut melambangkan
kepelbagaian warna dan rasa masyarakat majmuk Malaysia dan inilah keunikan
produk Brahim’s yang memenuhi semangat 1Malaysia.
Semoga dengan kejayaan Datuk Haji Ibrahim bin Haji Ahmad Badawi menjadi contoh terbaik dan berguna
buat pengusaha industri makanan di seluruh Malaysia khususnya golongan
Bumiputra. Sebagai rakyat Malaysia juga,
saya berbangga Brahim’s adalah syarikat Malaysia sepenuhnya dan berharap warisan
dan kegemilangan jenama Brahim’s tidak akan terhenti di sini dan akan terus
wujud jenama lain terkemuka di seluruh dunia yang datangnya daripada Malaysia,
InsyaAllah.
RUJUKAN
1.
IBH Investment Bank Limited
4.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0725&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sains_%26_Teknologi&pg=st_0.htm#ixzz2CaVHU05L
© Utusan Melayu (M) Bhd
5.
http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Admudabinakilanggula/Article/index_html
Daripada:
Liza Juliana binti Mafaudzil
Sidang C
Diploma Pengurusan Awam (DPA) Bil. 1/2012
1 comment:
perosak MAS
Post a Comment